Haj - Divat

A hajhullás

Az erős hajhullásnak sokféle oka lehet: heveny és idült betegségek, erőteljes korpásodás, kezdődő öregség, örökletes hajlam stb. Mindenesetre a hajhullás kezelése előtt bőrgyógyásznak kell az okok után kutatnia. Ne bízzuk feltételezésekre, és ne elégedjünk meg a régi házi szerekkel.
Ha betegség következtében hullik valakinek a haja, akkor orvosi segítség, kozmetikai szerek és segédeszközök (speciális sampon, kvarcolás, különböző kezelés) alkalmazása révén megvan a lehetőség a hajkorona biztos és teljes visszanyerésére.
Szeborreás hajhullás esetében az egyetlen okos lépés, ha küzdünk a kóros állapot ellen, tehát tevékenyen segítjük az orvosi kezelést, gátoljuk a korpaképződést és a haj zsírosodását.
Az öregedő ember haja - ez a korral jár - mindinkább elvékonyodik. Legföljebb annyit tehetünk ellene, hogy késleltetjük a folyamatot (a már említett módon intenzív hajápolást végzünk).
Beteges jelenség a kör alakú, foltos hajhullás, amely kiterjedhet a szemöldökre, a szakállra, sőt a test egész szőrzetére is. Okait illetően megoszlanak a vélemények. Egyes orvosok valamilyen, a testben rejtőző gyulladási gócra gondolnak, mások lelki megrázkódtatásokra, ideges eredetre vagy hormonális zavarokra gyanakszanak. Vitaminkezelésekkel és ibolyántúli besugárzásokkal már értek el eredményeket.
Ha a kopaszodás kimutathatóan öröklött jellegű, akkor sajnos nincs lehetőség rá, hogy megszabaduljon ettől az „örökségtől".

Paróka

S ezzel elérkeztünk a parókához. Vannak foglalkozások - amilyen például a színészé -, amelyeknek képviselői érthető okokból magánéletükben is parókát vagy más hajpótlást viselnek. A csökkent hajzatúak segédeszközét, a parókát, a középkorban „agancsnak" nevezték. A legszebbeket Nürnbergben készítették. És a hiúbbak nagy buzgón már akkor is azon fáradoztak, hogy a kutató szem elől elrejtsék intim szférájukat. Így János szász herceg 1518-ban ezeket írta egy barátjának:
„Az az óhajunk, hogy rendelj számunkra Nürnbergben egy csinosan készített agancsot, de a legjobb legyen. És tedd ezt teljes titoktartással, tehát ne tudja meg senki, hogy nekünk készül. És legyen bodor és finom sárga, aminő a saját hajunk, és úgy készüljön, hogy észrevétlenül illeszthessük fejünkre."
Manapság, mint már említettük, mindkét nem képviselői, nemcsak parókával, hanem egyéb hajpótlásokkal is segítenek magukon.