Haj - Divat

A kellemetlenkedő korpa

Akinek haja van, korpája is van. Itt azonban nem az enyhe korpásságról beszélünk; ezt szinte észrevenni is alig lehet. De az erős korpásódás terhére van az embernek, és valóban fontos kozmetikai probléma.
„Megfékezésére" néha elégségesek az egyszerű higiénés eszközök is, más esetekben viszont ellenáll minden kezelésnek. Ha egészen elfajult az ügy, akkor kellemetlen bőrbetegséggé, ún. szeborreás bőrgyulladássá fajulhat, ami a fejbőr abnormisan erős korpásodásában nyilvánul meg, és rendkívül nehezen gyógyítható. Ráadásul erőteljes hajhullással is járhat.
Szeborreán - így nevezik a fokozott korpaképződést - a bőrnek azt a gyakran örökölt tulajdonságát értjük, hogy a faggyúmirigyek tevékenysége intenzívebb és fokozottabb mértékben hajlamosak elszarusodásra. A korpásodás kialakulását kétségtelenül befolyásolják a hormonhatások, az anyagcsere és számos egyéb körülmény. Ez az orvostudomány álláspontja. Vannak, akik akkor szenvednek erősebb korpásodásban, amikor egészségi állapotuk nincs rendben. Némelyeknél a megfázás vagy az influenza heves „korpásodási roham"-mal kezdődik. Mindebből arra lehetne következtetni, hogy a kimerültség, idegesség, depressziós és más beteges állapotok erőteljesebb kiválasztásra ingerlik a faggyúmirigyeket, s ez által válik intenzívebbé a korpaképződés. Bármennyire kézenfekvőnek tetszik is ez a magyarázat - a tudomány még nem rendelkezik kétséget kizáró bizonyítékokkal az elfogadásához.
Azok a vizsgálatok, amelyeket szerte a világon ezen a területen végeztek, nem tudtak feltétlen összefüggést kimutatni testi és lelki jó közérzet és a korpásodás csökkenése között. Van egy sereg makkegészséges, lelki zavarokkal nem küzdő ember, akiknek egyetlen keserűségük éppen ez a megmagyarázhatatlan hajkorpa. Sokan megkönnyebbülnének, ha a rejtélyes baj előidézését rá lehetne fogni valamelyik baktériumra vagy vírusra. Ez azonban, sajnos, nem megy. A korpásodás nem ragályos.
A korpásodás elleni helyes küzdelem speciális ismereteket követel meg. A nem megfelelő szer alkalmazása gyakorta több kárt okoz, mint hasznot. Kizárólag az orvos szabhatja meg a tennivalókat. Tény és való: a sampon önmagában - ha még oly csábítóan reklámozzák is - nem segít. A különböző szerek speciális összetételű, csíraölő hatású folyadékok, amelyek azonban a szeborreával gyakran együtt járó hajhullást nem képesek feltartóztatni.

Házi gyógymódok korpásodásra:

Keverjünk össze egyenlő arányban ricinusolajat, erős teafőzetet és rumot. A folyadékot rázzuk jól fel, és masszírozzuk meg vele fejbőrünket. Egy jó óra múlva mossuk meg a hajunkat.
Mások a csalánfőzetre esküsznek. Erre a célra fél kilogramm friss csalánt forrázzunk le egy liter forró vízzel, majd a folyadékot hűtsük ki. Ezzel kell a fejbőrt bedörzsölni. Ha nincs friss csalán, megfelel a patikában vagy a fodrásztól beszerezhető csalánsampon. A csalán sok egyéb anyagon kívül kovasavat, hangyasavat, ecetsavat és C-vitamint tartalmaz. Ezek befolyásolják a pórusok nagyságát.
Akkor cselekszünk azonban a leghelyesebben, ha orvosunk előírásaira hagyatkozunk.
Hogy az orvosi tanács, illetve kezelés az egyetlen és igazán helyes út, hadd erősítsük meg azzal is, hogy a szeborreás bőrgyulladást néha hajfesték, sampon vagy egyszerűen a fejbőr túl erőteljes fésülése vagy kefélése is előidézheti. Ilyen esetekben, a betegség kezdetben néha korpásodás nélkül jelentkezik. Általában azonban mégis lényeges tünete az erős korpásodás, s ilyenkor a korpa már nem fehéres és száraz, hanem sötét és olajosnak tűnik. A betegség, amely mindenképpen sokáig tart túlterjedhet a haj határán a homlokra, fülre és nyakra. Itt már nem segít többé a mindennapos lekefélés...