Haj - Divat

Hajfestés

Tudományosan nincs minden kétséget kizáróan igazolva, hogy valaki egyetlen éjszaka megőszülhet. Melyek lehetnek az őszülés okai? Leginkább az örökölt hajlam, az életkor, ideges behatások, betegségek, helytelen táplálkozás.
Maga az „őszülés" így megy végbe: éveink multával eltűnik az a festékanyag, amely a hajban van. Az utána növő haj már nem rendelkezik természetes festékkel, hanem szürke vagy fehér - amint mondják: „színtelen".
Nem kell kétségébe esni, ha a tükörbe pillantva meglátjuk első ősz hajszálainkat.

Mi tehát a teendő?

A helyes táplálkozás nemcsak élettartamunk megnövekedéséhez járul hozzá, nagymértékben befolyásolja a haj szépségét is - segít megtartani sűrűségét, egészségét, természetes színét.
Sokéves kutatások eredményei kimutatták, hogy a haj növekedését és pigmentálódását a B-vitaminok csoportja, továbbá jód és vas szabályozza. Ezért nagy türelem szükséges ápolásához, szigorúan követni kell az orvos útmutatásait. Néha ez nem is olyan könnyű. De sikerre csak az számíthat, aki az előírt diéta szerint él. Valamennyire talán még az elveszett szín is visszatér, ez azonban nagyon kérdéses.
Legcélszerűbb a hajat eredeti színére újrafesteni. Mindenesetre ehhez is szükséges bizonyos művészet. Már a festék vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy milyen árnyalatú festéket vásárolunk. Igyekezzünk olyat választani, amely arcunk vonásaihoz és arcbőr színünkhöz legjobban illik.
Egyébként már elmúltak azok az idők, amikor a hajfestés kockázatos dolog volt. A modern kozmetikai ipar elsőrendű eljárásokat dolgozott ki, amelyek veszélytelenné teszik a festést, az árnyalást és a szőkítést.
Ennek ellenére jobb elővigyázatosnak lenni: vannak ugyanis, akik bizonyos anyagokra allergiásán reagálnak. A hajfesték is lehet ilyen anyag. Csináltassunk tehát a fodrászunkkal „túlérzékenységi" próbát. A bőr legcsekélyebb elváltozása esetén sem szabad a készítményt használni! Ha azonban már ilyen próba nélkül végezzük el a festést, és az bőrön vörösséget, duzzanatot, gyulladást váltott ki, azonnal keressük fel a bőrgyógyászt. Akkor nem szabad többé festeni a haját, a szemöldököt és a szempillát sem. Azzal se érdemes kísérletezni, hogy más készítményt válaszunk - talán más gyár készítményét -, az alapanyagok mindig ugyanazok.
Az allergiát egyébként életünk során bármikor megszerezhetjük. Előfordulhat, hogy már évek óta jó eredménnyel fessük a hajunkat, és csak most támadnak a bőrön allergiás jelenségek. Ilyenkor is érvényesek az előbb mondottak: a festést abba kell hagyni.